Van der Arend Tropical Plantcenter trekt Synergia aan als partner voor het versnellen van haar sterke groei

02-04-2021
afbeelding-tropicenter-1.jpg

Naaldwijk, 2 april 2021 - Van der Arend Tropical Plantcenter, producent en importeur van (sub)tropische planten en winterharde palmen, vindt in Synergia Capital Partners een partner die het bedrijf in de versnelling van haar groeiplannen kan ondersteunen. Met Synergia zal het bedrijf zich toeleggen op verdere innovatie, internationalisatie en verbreding van het productassortiment en heeft het meer slagkracht gekregen om koploper te worden in een consoliderende sector doormiddel van overnames.

In 1984, na het afronden van zijn studie aan de middelbare tuinbouwschool, stapt René van der Arend in het tuinbouwbedrijf van zijn vader. Onder zijn leiding gaat het bedrijf zich richten op potplanten en start de onderneming met het importeren van (sub)tropische planten uit het buitenland. Door vooruitstrevende keuzes zoals de bouw van een 14 meter hoge kas voor de kweek van (sub)tropische bomen en het opzetten van een kwekerij van inmiddels 150 hectare in Frankrijk voor de kweek van winterharde palmen, heeft René zijn bedrijf laten uitgroeien tot een belangrijke Europese speler.

René van der Arend, oprichter en algemeen directeur van Van der Arend Tropical Plantcenter: “Met Synergia aan boord krijgt Tropical Plantcenter de kans om versneld uit te groeien tot een organisatie met een breed assortiment potplanten van diverse locaties, welke door de handelsbedrijven en (eind)klanten gerichter besteld kunnen worden. De schaalvergroting zet door en die zie ik met Synergia vol vertrouwen tegemoet.”

Namens Synergia Capital Partners laat Casper Companjen weten: “Wij zijn erg onder de indruk van het ondernemerschap van René waardoor Van der Arend Tropical Plantcenter is uitgegroeid tot een onderscheidende speler in de markt van groene kamerplanten. De onderneming is uitstekend gepositioneerd om verder te profiteren van de groeiende groene potplantenmarkt. Daarnaast zien wij verschillende ontwikkelingen in de keten op het gebied van schaalvergroting, ketenverkorting en duurzaamheid. Dit zijn thema’s die ook bij ons hoog op de agenda staan en waarin wij samen met Tropical Plantcenter een leidende rol in willen spelen. Wij zullen het bedrijf in de komende jaren dan ook actief ondersteunen op deze verschillende groeithema’s, waaronder ook acquisities. Ons gezamenlijke doel is om – vanuit het unieke Westlandse ecosysteem – de Europese markleider te worden op het gebied van groene planten en mediterrane bomen!”

afbeelding-tropicenter-1.jpg

Over Van der Arend Tropical Plantcenter

Met eigen kwekerijen in zowel Nederland als in het buitenland is Van der Arend Tropical Plantcenter een toonaangevende speler in de niche van hoger segment (sub)tropische kamerplanten. Tropical Plantcenter beschikt over een breed assortiment van (sub)tropische planten welke veelal kwekersrechtelijk beschermd zijn. Daarnaast heeft Tropical Plantcenter een exclusieve samenwerking met Greencre8 voor de ontwikkeling van de Sansevieria TOP-line. De serie bestaat uit 5 verschillende varianten met beschermde merknamen als Glitterz® en Velvet Touchz®. Tropical Plantcenter is tevens de Europese marktleider in winterharde palmen. Met de eigen kwekerijen in Frankrijk levert het onder de merknaam “Eagle Palms” hoge kwaliteit winterharde palmbomen. Voor meer informatie: www.tropicenter.com

Over Synergia Capital Partners

Synergia Capital Partners is een onafhankelijke participatiemaatschappij die sinds haar oprichting in 1999 investeert in Nederlandse middelgrote bedrijven actief in agri & food, industriële productie, business to business software en (zorg)dienstverlening. Synergia is gefinancierd door Nederlandse topondernemers en investeert in bedrijven vanuit de gedachte dat de combinatie van kennis en kapitaal tot grote meerwaarde leidt. Dit netwerk van ondernemers wordt dan ook geregeld betrokken om de waarde-creatie van haar deelnemingen te helpen versnellen. De investering in Tropical Plantcenter is een deelneming vanuit haar vijfde fonds (2020: €100m+) na eerdere investeringen in For Ever Gladiolen en de Viscon Group.