Ploeger Oxbo Group versterkt aandeelhoudersbasis door investering NPM Capital

03-08-2018
afbeelding-ploeger-nieuws-1.jpg

Roosendaal, 3 augustus 2018

Ploeger Oxbo Group heeft NPM Capital aangetrokken als nieuwe grootaandeelhouder. De producent van technologisch hoogwaardige landbouwmachines heeft daarmee de gezochte sterke financiële partner aangetrokken die de beoogde groeistrategie op lange termijn zal ondersteunen. Deze strategie is gericht op het versterken van innovatie en productontwikkeling, om Ploeger Oxbo’s leidende positie in de nichemarkten voor geavanceerde landbouwapparatuur te versterken. De transactie is inmiddels ter goedkeuring voorgelegd aan de vereiste mededingautoriteiten.

Ploeger Oxbo’s geschiedenis gaat terug tot de jaren vijftig van de 20e eeuw. De groep is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen het Nederlandse Ploeger en Oxbo uit de VS. Ploeger Oxbo is in de afgelopen decennia sterk gegroeid door een combinatie van autonome ontwikkeling en overnames.Vanuit sterke posities in oogstmachines voor onder meer mais, bonen en erwten is het productenscala uitgebreid naar machines voor gewassen als aardappelen, bessen, koffie, olijven en druiven en naar zelfrijdende bemestingsmachines. Ploeger Oxbo heeft een vooraanstaande positie in deze nichemarkten en opereert in meer dan veertig landen verspreid over alle continenten. In de afgelopen maanden hebben Ploeger Oxbo en NPM Capital een gedeelde visie ontwikkeld op de strategische richting van de onderneming.

“Dit bedrijf heeft een sterke ondernemersgeest”, zeggen Gary Stich en Niels Havermans, bestuurders bij Ploeger Oxbo. “Het feit dat de oprichters van de groep in 2011, zowel privépersonen als drie Nederlandse investeerders (Synergia Capital Partners, VDL Participatie en via Bolster Investment Partners), een deelneming zullen houden in de toekomst laat een groot vertrouwen zien in de markten waarin we actief zijn en in de strategische richting van de onderneming. Wij hebben gezamenlijk besloten om 40 procent van onze aandelen te verkopen aan een sterke financiële partner die onze waarden en focus op lange termijn ontwikkeling deelt en die nieuwe acquisities kan ondersteunen.”

Voor NPM Capital past de participatie in Ploeger Oxbo Group naadloos in haar focus op de agritechsector, zegt managing director Rutger Ruigrok. “Ploeger Oxbo creëert innovatieve oplossingen voor de land- en tuinbouwsector, die nieuwe technologieën nodig heeft om te voorzien in de voedselbehoefte van een snelgroeiende wereldbevolking. Het is een onderneming met een grote maatschappelijke meerwaarde én met een groot groeipotentieel: precies waar wij naar zoeken.”

Ploeger Oxbo werd geadviseerd door Nielen Schuman (financieel) en DLA Piper (juridisch). NPM Capital werd geadviseerd door Rabobank en Vondel Finance (financieel) en Nauta Dutilh (juridisch).

afbeelding-ploeger-nieuws-1.jpg